Dinkel-Baguette mit Chia-Samen - Chia magos tönköly bagett





               Dinkel-Baguette mit Chia-Samen



Chia ist jetzt in, überall hört man von...immer wieder hört man neue Rezepte mit Chia und natürlich muss man auch mal probieren.
So essen wir seit einige Tagen morgens Chia-Pudding  in die Müsli gemischt...da muss ich auch sagen, esse ich gerne und na.....wenn es schee macht?
Baguette macht man traditionell nur von Mehl, Hefe, Wasser und Salz. Aber in der letzten Zeit wird alles mögliche probiert, neues 
Verfahren wird ausprobiert, neue Zutaten dazugegeben....also, warum nicht mal mit Chia? Ich war neulich in Deutschland bei meinen Kindern und da habe ich zum Frühstück Chic-Brot von dem Bäcker von Ort gegessen. Es war herrlich...saftig, schmackhaft...lecker.
Ich bin zufrieden mit der Ergebnis, das Brot ist schön feucht, schmackhaft. Nicht so knusprig, wie ein Baguette, eher ein wenig kompakt, aber ich glaube, man kann es noch in 3 Tagen auch essen.

Zutaten:

250 g Milch
2 EL Chia-Samen
----------------------
500 g dunkles Dinkelmehl,
150 g griffiges Weizenmehl / Spätzlesmehl,
10 g Hefe,
320-325 ml lauwarmes Wasser,
50 ml gutes Öl, (hier Erdnussöl)
1 KL Honig,
------------------------
13 g Salz,

Zubereitung:

Die Chia-Samen mit der Milch vermischen, ab und zu umrühren und mindestens 4 Stunden ziehen lassen. Man kann auch über Nacht im Kühlschrank ruhen lassen. Die Chic-Samen binden die Flüssigkeit, nach einiger Zeit wird es wie ein Pudding aussehen.
Dann mit den restlichen Zutaten, ausser Salz, zusammen mischen und gut 10 Minuten kneten.
Am Ende noch den Salz dazugeben.
Zugedeckt auf einem lauwarmen Platz  mindestens 3 Stunden gehen lassen. Dabei alle 45 Minuten falten.
Wenn der Teig schön gegangen ist, auf ein bemehltes Brett legen und auf 4 Stücke teilen.
Die Stücke rundwirken und ca. 5-10 Minuten ruhen lassen.
Dann die Baguette  formen. Dazu den Teig mit den Fingerkuppen flach runterdrücken, dann nacheinander aufrollen, dabei aber die Teigränder fest aufeinander drücken.
Länglich ausrollen und auf ein Baguette-Blech legen.
Ca. 30 Minuten sollten die Baguette zugedeckt ruhen.
Nach 20 Minuten den Backofen auf 220° einschalten, die Baguette mit einem scharfen Messer einschneiden. 
25-30 Minuten mit wenig Dampf fertigbacken.



                  Chia magos tönköly bagett

Most mindenhol a chia magról hallani: milyen egészséges, mi van benne, stb.  Ezért ezt le sem írom, hisz már tudjuk a jó tulajdonságait.
Minden nap jelennek meg új receptek. Be kell, hogy valljam, mi is már egy pár napja chia-pudingot keverünk a reggeli műzlinkbe, ami ízlik is....na meg ha jót tesz?
Ezért gondoltam, hogy megpróbálom kenyérbe, jobban mondva baguettbe keverni. 
Nemrég jártam Németországban, ahol a fiaméknál egy közeli péktől vett kenyeret ettem....isteni volt, tele volt chia-maggal. Szaftos volt, ízletes....etette magát.
Tudom, hogy egy bagett csak lisztből, vízből, élesztőből és sóból készül....normálisan...de mostanában annyi új dolog van, mindenki próbálkozik, új eljárások lesznek kipróbálva....miért hát nem egy másfajta baguette?
Elégedett vagyok: a bagettek szaftosak, ízletesek...egy kicsit talán kompaktabbak, mint a fehérlisztes, de nekem nagyon ízlik....gondolom, még 3 nap után is meg lehet enni.


Hozzávalók:

2 ek chia mag,
250 ml tej,
-------------------
500 g sötét tönkölybúza liszt,
150 g rétes liszt,
10 g élesztő,
320-325 g langyos víz,
50 ml jó minőségü olaj,
1 kk méz,
--------------------
13 g só

Elkészítése:

A chia magot összekeverjük a tejjel. Többszöri kevergetés mellett legalább 4 órán keresztül hagyjuk pihenni. A magok megszívják magukat, az egész egy pudingszerű massza lesz. Lehet egy egész éjszakán keresztül is a hűtőben pihentetni.
A megdagadt chia-magokat összekeverjük a többi hozzávalóval (a són kívül) és legalább 10 percig dagasztjuk.
Csak ezután adjuk hozzá a sót is.
Letakarva hagyjuk kelni legalább 3 órát, de minden 45 percben hajtogatjuk.
Ha már szép sima, könnyed lesz a tésztánk, lisztezett deszkára borítjuk. 4 részre osztjuk, kigömbölyítjük őket.
Hagyjuk megint 5-10 percig így pihenni.
Ezután formázzuk a bagetteket: A tésztát az ujjainkkal, nem sodrófával, lelapogatjuk. Kinyomjuk belőle a sok levegőt , mert az nem jó, ha nagy lukak vannak benne.
Téglalap alakúra lapítjuk, majd a hosszú oldala felől kezdjük feltekerni, de úgy, hogy a tekerésnél a tésztát egymáshoz nyomjuk. 
Erről a formázásról nagyon sok videó készült már, ezt nagyon nehéz elmagyarázni.
A feltekert tésztát bagett alakúra sodorjuk, majd bagett-tepsire, vagy normális tepsire fektetjük, de akkor kettő között mindíg felhúzzuk a sütőfóliát, hogy össze ne ragadjanak.
Langyos helyen hagyjuk ismét kb. 30 percig pihenni.
20 perc elteltével bekapcsoljuk a sütőt 220°-ra, majd bevagdossuk a bagetteket.
Egy kis gőzzel sütjük kb. 25-30 percig, majd rácson hűtjük őket.







Kommentare