Kanelbullar - Schwedische Zimtschnecken und Zimtschnecken-Kuchen - Kanelbullar - Svéd fahéjas csiga és fahéjas csigasüti







     Kanelbullar - Schwedische Zimtschnecken und

                     Zimtschnecken-Kuchen

Wer kenn sie nicht? Den Ikea-Schnecken?  Am besten schmecken sie, wenn sie noch lauwarm sind. 
Ich habe den hälften des Teiges als Kuchen zubereitet in einer Tarte-form, mit 30 cm Durchmesser, den anderen Hälften als Schnecken verarbeitet.

Zutaten:

Für den Teig:

500 ml Milch,
250 g Butter,
----------------
140 g Zucker,
1 Würfel Hefe,
2 geh. KL Kardamom, (5 g)
---------------
1000 g Mehl,
---------------
5 g Salz

Für die Füllung:

150 g Butter,
75 g Zucker,
50 g Zimt,

Zum Bestreichen, 

2 Eier + 1 EL Sahne,
Hagelzucker

Zubereitung:

Die Milch mit der Butter erwärmen, aber nur maximal 36°, also handwarm.
Zucker, Hefe und Kardamom dazugeben, verrühren.
In eine Küchenmaschine-Schüssel das gesiebte Mehl geben, die lauwarme Milch-Mischung dazugeben und ca. 10 Minuten kneten lassen. Den Salz nur am Ende dazu kneten.
Zugedeckt ca. 40 Minuten gehen lassen.
Solange der Teig geht kann man die Butter-Zucker-Zimt-Masse zubereiten. Einfach gut miteinander verrühren.





Den Teig auf ein leicht bemehltes Brett geben, halbieren  und ausrollen.
Den Teig mit der Hälften von der Füllung dünn bestreichen, dann von der länglicher Seite aufrollen.
Auf 1,5-2cm dicke Stücke schneiden. 





Entweder in die gebutterte Tarte-Form oder direkt auf ein mit Backpapier ausgelegtes Blech legen. 
Erneut zugedeckt ruhen lassen.





Nach 20 Minuten Ruhezeit Backofen auf 210° einschalten.
Die Schnecken mit dem Ei-Sahne-Gemisch bepinseln und mit Hagelzucker bestreuen.
In vorgeheiztem Backofen in 12-15 Minuten fertigbacken.










           Kanelbullar - Svéd fahéjas csiga és 
                         fahéjas csigasüti


Ki nem ismeri őket? Az Ikea-csigákat? Isteni finomak, de leginkább még langyosan. 
Mi különbözteti meg a mi fahéjas csigánktól? A fűszerezése, mert kardamom van benne, azonkívül a tésztája sok vajjal, de tojás nélkül készül. Az igazi svéd kanelbullar-ok néha akkorák, mint egy pizza. De ez a méret szerintem nem olyan előnyös, így ha kicsik, jobban elosztható és gyorsabban meg is sül.
A svédeknél ez a süti elhagyhatatlan a reggelinél, vagy a kávézásnál.

Hozzávalók:

A tésztához:

500 g tej,
250 g vaj,
--------------

140 g cukor,
1 kocka élesztő, (42 g)
2 púpos kk kardamom (5 g),
--------------
1000 g liszt,
--------------
5 g só,

A töltelékhez:

150 g vaj, (nem margarin)
75 g cukor,
3 ek fahéj, (50 g)
----------------
A bekenéshez:

2 tojás + 1 ek tejszín,
díszcukor a szóráshoz,

Elkészítése:

A tejet a vajjal meglangyosítjuk. (max 36°)
Belekeverjük az élesztőt, a kardamom-t és a cukrot. 
A konyhagép üstjébe rakjuk a szitált lisztet, hozzáöntjük a folyékony hozzávalókat. Hagyjuk 10 percig dagasztatni.
Csak az utolsó percbe tegyük hozzá a sót.
Letakarva hagyjuk pihenni a tésztát kb 40 percig.

Közben összekeverjük a vajat, cukrot és fahéjat.






Egy lisztezett deszkára borítjuk a megkelt tésztát és elfelezzük.
Téglalap alakúra nyújtjuk , majd megkenjük a fahéjas-cukros-vajjal.





A hosszú oldala felől feltekerjük, majd kb 1,5-2 cm-es darabokra szeljük.
Vagy vajazott tarte-formába, vagy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket. 
Ismét pihentetjük. Kb 20 perc múlva bekapcsoljuk a sütőt 210°-ra.
A sütiket megkenjük a tejszínnel felvert tojással és díszcukrot szórunk rájuk.
12-15 perc alatt szép pirosra sütjük.



Kommentare