Szegediner Gulasch - Székelykáposzta

                  

                           Szegediner Gulasch

Zutaten für 4 Personen
500 g mageres Schweinefleisch, oder Gulaschfleisch,
500 g Sauerkraut,
250 g Zwiebeln / ca. 2 grossen,
2 Zehen Knoblauch,
1 Paprika,
1 grosse Tomate,
1 1/2 KL rote Paprikapulver,
Salz, Pfeffer,
2 Lorbeerblätter,
1 Prise gemahlenen Kümmel,
2-3 EL Oel zum anbraten,
1 Becher Sauere Sahne /Schmand/
1 EL Mehl,  

Zubereitung:
Zuerst wird das Gulasch aufgesetzt:
Dazu habe ich ein paar Anhaltspunkte: 
1.) 1 Teil fleisch, 1/2 Teil Zwiebeln, 
2.) Für jede 500 g Fleisch 2 Zehen Knoblauch, 1 Paprika, 1 Tomate
3.) Immer zuerst scharf anbraten, davon kommt der Geschmack. 
4.) Die Paprikapulver immer dann draufgeben, wenn es schon bisschen Flüssigkeit hat, nicht trocken, weil wenn sie anbrennt, wird das ganze Essen bitter. 
5.) Lieber mit weniger Wasser zubereiten und immer wieder dazugeben.
--------------------------------
Fleisch waschen, abtrocknen und auf kleine Würfeln schneiden.
Zwiebeln schälen, würfeln. Einen Topf oder eine grosse Pfanne heiss werden lassen, das Oel reingeben. Das Fleisch und die Zwiebeln sofort reingeben und scharf anbraten.
Solange die Tomate und Paprika waschen, entkernen, kleinschneiden. Wenn das Fleisch angeröstet ist, Tomaten und Paprika dazugeben. Den Sauerkraut kurz abspülen, damit nicht zu sehr sauer ist und auch in den Topf geben. Mit der roten Paprikapulver , Vegeta, Salz, Pfeffer, Kümmel abschmecken, Lorbeeren dazugeben. Ca. 100 ml Wasser reinfüllen und bei kleinste Stufe köcheln lassen. Je nach Fleischsorte kann es von 30-60 Minuten dauern, bis das Fleisch gar ist. Inzwischen öfters reinschauen, ob das Wasser nicht verkocht ist. Wenn das Fleisch weich ist, das Mehl rüberstreuen, gut umrühren. Dann den Sauerrahm dazumischen. Den Herd hochschalten, einmal aufkochen lassen, umrühren und abschmecken. (Beim Servieren kann man noch zusätzlich Sauerrahm dazu reichen.)
































                     
                         Székelykáposzta

Németül úgy hívják a székelykáposztát, hogy Szegedi gulyás.
Nem tudom, hogy ragadt rá ez a név, mi köze van Szegedhez?
Most leírom nektek, én hogy készítem.

Hozzávalók:
500 g sovány sertéshús,
500 g savanyú káposzta,
250 g hagyma / 2 nagy db.
2 gerezd fokhagyma,
1 paprika,
1 paradicsom,
2 babérlevél,
1 csipet darált kömény,
só, bors,
1 1/2 kk Vegeta, vagy hasonló ízesítő,
1 1/2 kk pirospaprika,
2 ek olaj,
1 kis pohár tejföl,
1 ek liszt,

Elkészítése:
Először a pörköltet tesszük fel:

Ehhez el kell mondjam, mint tudjátok is, mindenki másképp készíti, de van egy-két dolog, amit egy finom pörkölt-készítésénél figyelembe kell venni. A gyakorlott, jó szakácsnők átugorhatják ezt a pár sort... leírom nektem, mert a német receptben is leírtam.

1.) 1 rész hús, fél rész hagyma,
2.) Minden 500 g húshoz 2 gerezd fokhagyma, 1 paprika, 1 paradicsom.
3.) Először mindig jó erősen meg kell sütni a húst a hagymával együtt, attól van az igazi "pörkölt" íz. Azonkívül, ha a hús meg van sütve egy kicsit, gyorsabban meg is fő.
4.) A pirospaprikát csak akkor szabad rátenni, ha van alatta legalább egy kis folyadék, mert ha megég, az egész étel keserű lesz.
5.) Mindig kevés vízzel főzzük a pörköltet, mert hozzátenni mindig lehet. Ha kevés víz van alatta, akkor egyrészt gyorsabban elkészűl, másrészt a szaftja nem vizállagú lesz, hanem szép selymes, sűrű.
------------------------------------------
A húst megmossuk, kis kockákra szeljük. A hagymát is megtisztítjuk és felaprítjuk. Egy lábast, vagy serpenyőt megforrósítunk, csak aztán tesszük bele a zsiradékot. Rádobjuk egyszerre a húst és a hagymát is. Szépen megpirítjuk.
Ezután adjuk rá a felaprított paprikát és paradicsomot. A savanyúkáposztát szűrőben leöblítjük, majd a többihez tesszük. (én nem szeretem, ha csak a savanyú íz érződik) Most befűszerezzük és adunk hozzá kb. 100 ml vizet. A hús minőségétől, fajtájától  függően 30-60 percig  főzzük. Közben néha megkeverjük, ha kell, öntünk rá még 2-3 kanál vizet. 
Ha megpuhult a hús, megszórjuk  liszttel, alaposan elkeverjük. ( Ha az ételben nincs sok víz, nyugodtan lehet a habarást így készíteni. Gyorsabb, egyszerűbb) Ezután adjuk hozzá a tejfölt, amivel szintén elkeverjük. Csak most öntjük fel a kellő mennyiségü vízzel és hagyjuk egyszer felforrni. Tetszés szerint fűszerezzük.



 


 



Kommentare

Kommentar veröffentlichen